Könyvajánló téli estékre

A téli hideg egy jó darabig még velünk fog maradni, így felmerülhet a kérdés, hogy mit csináljunk ilyenkor, ha éppen nem szívesen megyünk utcára, nem szeretnénk a szabadban tölteni az időnket? Jó ötlet lehet ilyenkor egy érdekes könyvet választani, ami egészen biztosan hosszú ideig le fogja kötni a figyelmünket.

A Magyarországon is népszerű dán írónő regénye – a Semmi című művéhez hasonlóan – súlyos morális és filozófiai kérdéseket feszeget. A Janne Teller Gyere című könyv története szerint szakad a hó, késő este van. Egy könyvkiadó vezetője az irodájában ül, és a művészet, az irodalom etikai kérdéseiről ír beszédet. Aznap délután meglátogatta egy titokzatos és különleges nő – a nő azt állította, hogy egy sikeres író regénye, melyet a kiadó nemsokára nyomdába küld, valós eseményeken alapszik. Valós eseményeken, melyeket ő maga élt át. Erőszakon, kegyetlenségen.

A beszédet író férfi a havazás miatt egész éjszakára az irodában ragad: át- meg átfogalmazza, újragondolja azokat a kérdéseket, melyek a nő szavai nyomán egyre kínzóbbak számára.