Jogszabály változások a felnőttképzés területén

Valószínűleg alig van valaki az országban, aki valamilyen szakképesítést akart szerezni az elmúlt 10 évben, és ne találkozott volna az OKJ-s képzésekkel.

Az OKJ fennállása alatt nagyon népszerű volt a hallgatók körében, köszönhetően a sokféle képzési kínálatnak és a rugalmas oktatásnak egyaránt. Egy új jogszabály azonban változást hozott a felnőttképzés területén. A változás értelmében ugyanis ma már csak szakképzési centrumokban lehet alapszakmát szerezni. A jogszabály alapján részszakmák és a programkövetelményes képesítések közül lehet választani, a korábbi OKJ-s tanfolyamok megszűnnek. Az új szisztéma változást hoz a vizsgáztatás folyamatában is, a hallgatók ezentúl csak akkreditált vizsgaközpontban vizsgázhatnak majd. Az átalakulás ugyan nem megy zökkenőmentesen, előbb-utóbb azonban minden érintett alkalmazkodik majd a változásokhoz. 

Tehát mostantól hiába keressük az OKJ-s képzéseket, de ez nem azt jelenti, hogy eltűnnek a felnőttképzések a piacról, csak arról van szó, hogy a képzési rendszer átalakul.