Munkaerőhiány leküzdése külföldiekkel

Érdekes tendencia rajzolódott ki a magyar munkaerőpiacon. Hasonlóan a nyugati nagyobb országokhoz, nálunk is munkaerőhiány alakult ki a fizikai szakmunkás rétegben. Ennek a megoldása érdekében egyre nagyobb számban megjelentek a külföldi munkavállalók hazánkban. Először a környező országokból érkeztek – sokszor magyar ajkúak – Ukrajnából, Romániából, Szerbiából egyénileg, és szervezetten is munkát vállalni a mezőgazdaságban, építőiparban és gyárakban. 

A kormány 2021-ben azonban könnyített eljárással segítette a vietnámi, mongol, fülöp-szigeteki, montenegrói, fehér-oroszországi, indonéz, kazah, észak-macedón és bosznia-hercegovinai munkavállalók részére hogy Magyarországon vállaljanak munkát. Őket a minősített munkaerő-kölcsönzők foglalkoztatják, és közvetítik ki partnereikhez munkaerő kölcsönzéssel.

A fülöp szigeteki munkavállalók a nagy munkanélküliség elől menekülve külföldön szoktak munkát vállalni. Kultúrájukban, alkalmazkodóképességükben és munkamoráljukban azonban nagyon hasonlóak hozzánk, könnyen alkalmazkodnak az itteni munkahelyekhez.