Ennyi szünet jár munka közben

Részmunkaidőben dolgozom, ezért felmerült bennem, hogy mik is a szabályok a munkavégzés során biztosítandó szünetekre vonatkozóan. Ennek néztem utána, íme a részletek, amit a törvény mint minimum előír:

Kiderült, hogy a 6 órát nem meghaladó munkavégzés esetén a dolgozó nem jogosult kötelező munkaközi szünet tartására. Tehát én, mivel 4 órában dolgozom, elvileg nem tarthatok szünetet. Ha ennél több ideig dolgoznék, tehát mint a többség 8 órában, akkor 20 perc szünet illetne meg. Amikor pedig a munkaidő meghaladja a 9 órát, a munkavállaló további 25 percet szünetelhet

A munkaszerződésben lehetőség van azonban ettől felfelé eltérni, és akár 60 perc szünetet biztosítani ebédidőre. Ezek a pihenőidők azonban nem számítanak bele a munkaidőbe, tehát nem fizetettek. Ennyivel növekszik a munkahelyen töltött idő. A 18 év alatti diákok/gyerekek esetében 4,5 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 30 perc, 6 órát meghaladó beosztás szerinti napi munkaidő esetén legalább 45 perc munkaközi szünet jár.