A pandémia hatása a felnőttképzésre: digitális oktatás tantermi képzés helyett

A pandémia a felnőttképzésekre is hatással van, hiszen a képzések jellemzően zárt térben, viszonylag nagy számú résztvevővel folynak. Ezért várható volt, hogy előbb-utóbb ezt a területet is szabályozni kell járványügyi szempontból.

A cél a digitális oktatásra való átállás 10 fő felett. dr. Zsuffa Ákos, a Felnőttképzők Szövetségének elnöke elmondta, hogy szerinte a rendelet hatályba lépése előtt is már az a szervezet tekinthető jogkövetőnek, amelyik csoportot bont, hogy 10 főnél kevesebb résztvevő jelenjen meg a tantermi oktatásokon. A probléma az, hogy bizonyos gyakorlati képzéseket nem könnyű átültetni a digitális térbe. Azonban a szervezetek számára lehetőség nyílik arra, hogy a higiéniai szabályok betartása mellett, legfeljebb 10 résztvevővel, megfelelő távolságtartás és maszkviselés mellett megtarthatóak legyenek ezek a képzések is.

Az átállás miatt pár nap kényszerszünetre volt szükség, de mostmár elmondható, hogy a digitális oktatásra történő átállással talán már senkinek sem lesz gondja.