A nem periodikus csempe rejtélye

A fenti megjelölés nem egy dekoratív új hidegburkolatot jelöl, hanem egy régóta fennálló matematikai rejtvényt. Többek közt Johannes Keplert is vonzotta a szabályos poliéderek rejtélye, de annak tökéletessége és szépsége művészeket is megihletett.

A matematikában a tesszaláció az a folyamat, amikor egy kétdimenziós síkon egy geometriai formát ismételnek átlapolás és rések nélkül. Ezt a nem ismétlődő síkidomot hívják nem periodikus csempének, csak einstein-nek is (jel: egyetlen kő). Korábban Roger Penrose foglalkozott eredményesen a témával, aki 1973-ban fedezte fel azt a 6 síkidomból álló készletet, amivel ilyen nem ismétlődő minta állítható elő – a tudós később két elemre szűkítette a készletet. 

Most azonban egy nyugdíjas hobbista oldotta meg a nagy matematikai rejtélyek egyikét, mikor egyetlen elemre szűkítette a megoldást. Az angol David Smith-t régóta foglalkoztatta hobbi szintez ez a feladvány, és papírból készített síkidomokat a bizonyításhoz. A megoldást kalapnak nevezte el, és 8 db papírsárkány alakú rombuszból épül fel. Létezik még egy 10 darabból álló megfejtés is, ezt teknősnek keresztelte el.