Úton a globális klímasemlegesség felé

A Föld átlaghőmérséklet emelkedése nagy problémákat okoz a környezetnek. A sarki jégtakarók évtizedek óta olvadásnak indultak, az esőerdők pedig lassú mértékben, de száradnak. Erről elsősorban az ipar és a lakosság üvegházhatású gázkibocsátása tehet. A világ klímaszakértői tehát egyet értenek abban, hogy az üvegház hatású gázok kibocsátását világszerte csökkenteni kell. A cél, hogy elérjük, a globális átlaghőmérséklet emelkedése ne haladja meg a 1,5 Celsius fokot. 

A számos nemzetközi megállapodás és konferencia ellenére csak igen lassú javulások mutatkoznak. Az ideális zéró kibocsátáshoz képest minden ennél magasabb érték „rossznak” számít, mégis optimizmusra adnak okot a 2022-es adatok.

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) jelentése szerint 2022-ben csupán 1%-kal nőtt a globális szén-dioxid kibocsátás, szemben a 2021-es 6%-kal. Ez jelentős és pozitív fordulat a világ szén-dioxid kibocsátásában, mégsem lehetünk teljesen nyugodtak. A célok eléréséhez folytatni kell az ipar és a lakosság számára is elérhető zöldebb technológiák bevezetését és az energiacsökkentésre vonatkozó irányelveket is.