Szabadság: kinek, mikor, mennyi jár?

Sokak fejében felmerül, vajon mennyi szabadság jár pontosan egy munkavállalónak, illetve szülők számára vagy korra való tekintettel vannak-e plusz rendelkezésre álló napok? Először is fontos tudni, hogy a munka törvénykönyve konkrétan rögzíti a munkaadóra és a munkavállalóra érvényes alapjogokat és előírásokat. 

Létezik alapszabadság, illetve úgynevezett pótszabadság. A törvény által előírt alapszabadság egy évben 20 nap. Ennek száma az életkor előrehaladtával növekedik. A 25. életév betöltésétől 3 évente plusz 1 munkanap jár, egészen 45 éves korig. Ez az alapszabadságon (20 nap) felüli idő viszont már pótszabadságnak számít. Az elnevezés a lényegen nem változtat semmit, ezeket a napokat ugyan úgy igénybe lehet venni. Szülők számára nagy segítség, hogy létezik gyerekek után járó pótszabadság is. 1 gyerek esetén évente 2 munkanap, 2 gyermeknél 4 munkanap, kettőnél több gyermek esetén pedig 7 plusz szabadnap.

Mint az élet minden területén, itt is érdemes tisztában lenni a jogainkkal és a kötelezettségeinkkel. A szabadságok terén pedig élni a törvény adta pihenés lehetőségével.