Rejtélyes szimbólumok egy spanyolországi barlangban

Kutatók megfejtették, hogy ki készítette egy spanyol barlang rejtélyes szimbólumait. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) közzétett tanulmány szerint a válasz az, hogy a Neandervölgyi ember készítette a spanyol Ardales barlangban talált, 60 ezer éves motívumokat. 

A Neandervölgyi ember genetikailag a mai ember legközelebbi rokona, akit régóta primitívnek és brutálisnak írtak le. Azonban ez a tézis megdőlni látszik az utóbbi időben talált számos lelet alapján.

A paleoarcheológusok által 2018-ban közzétett tanulmány szerint a Málaga közelében található Ardales barlang cseppkövein talált vörös és okkersárga festékek eredete mintegy 65 ezer évre nyúlik vissza, amikor a modern ember még nem élt a kontinensen. Az új elemzések alapján kimondhatjuk, hogy a pigmentek összetétele és elhelyezkedése nem természetes folyamatok eredménye, hanem fröcsköléssel vagy fújással vitték fel a cseppkövekre.Így hát megoldódott a rejtély, hogy mit keresnek rejtélyes szimbólumok egy spanyolországi barlangban