Reálkereset problémák 2023-ban

Szolgáltató cégek esetében az önköltség nagyobb részét teszi ki a bérköltség, mint termelő vállalatok esetében. A száguldó infláció hatására azonban a fogyasztók, azaz a munkavállalók először csak kénytelenek takarékoskodni, majd pedig nyíltan igénylik a fizetések és bérek kiigazítását. Bár a piac még nem kezdte teljes körűen beárazni ezt a változást, csak idő kérdése, hogy mikor lesz ez általános, ezzel elindítva az ár-bér spirált. A munkavállalók egyszer csak továbbállnak, ha nem kapják meg az áhított béremelést, és valószínűleg találnak olyan munkáltatót, aki hajlandó kifizetni a magasabb bért nekik.

A vállalatoknak ráadásul még a rezsi költségek terén van igen nagy költség növekedése, mely bizonyos szektorokban akár el is lehetetleníti a működést, vagy rövidebb nyitva tartásra kényszeríti a cégeket.

Érdekes lesz figyelni a fejleményeket 2023 során, hogyan alakul majd az infláció, a munkanélküliség és a bérköltség. A várakozások szerint 17%-25% körül lesz az infláció, viszont a minimálbér csak 16%-kal emelkedett, míg – 2022 októberi adatként – a bruttó átlagkereset 18%-kal nőtt.