Felmondás előtt…

Sajnos a gazdasági nehézségek és az infláció növekedése miatt sokakban felmerül az állás változtatás gondolata. Nem minden munkáltató tudja kigazdálkodni a munkavállalók által áhított béremelést, így van, hogy a búcsú elkerülhetetlen. Ha nehéz anyagi helyzetbe is kerültél, alaposan járd körbe a felmondás kérdéskörét, mielőtt döntenél!

A munkaszerződés felmondása munkavállaló részéről szabályozva van a legtöbb munkaszerződésben, illetve a Munka Törvénykönyvében is. A 3 alap eset lehet a munkaszerződés felbontására: rendes felmondás, azonnali hatályú felmondás és közös megegyezés. A lehetőségeink függnek a szerződés típusától is: határozatlan idejű, határozott idejű, vagy esetleg próbaidős.

Tájékozódjunk, mennyi a munkaszerződésben a kikötött felmondási időnk, illetve milyen esetben jár/nem jár az előző időszakra jutalom, illetve végkielégítés. Közös megegyezés esetén ugyanis több a lehetőség, tehát érdemes erre törekedünk a munkáltatóval. A felmondást mindenképpen írásban kell közölni, és alapos indoklás is szükséges akkor, ha azonnali hatállyal történik.