Mit jelent az okosváros fogalom?

Kétség sem férhet hozzá, hogy a XXI. század a digitális forradalom jegyében telik. A technológiai újításokat életünk bármely területén sikerrel alkalmazhatjuk. 

Miért ne tennénk ezt a városfejlesztések esetében is? Az okosváros fogalma azt jelenti, hogy a digitális forradalom vívmányait, az információtechnológiai és telekommunikációs eszközök szélsebesen bővülő tárházát használjuk fel annak érdekében, hogy városainkat fenntartható módon fejlesszük, javítsuk a lakók életminőségét, és megoldjuk – vagy legalábbis enyhítsük – a nagyvárosok tipikusnak mondható problémáit, mint a környezetszennyezés, a zaj, a túl nagy autóforgalom vagy éppen a parkolási problémák. Ehhez szükség van a városi szövet tervszerű átalakítására, és jól átgondolt fejlesztésekre, amelyeket részletesen meg kell fogalmazniuk a települési önkormányzatoknak.

Az okosváros megközelítés középpontjában a város már meglévő, vagy tervezett célállapot valóra váltásával megújításra kerülő fizikai környezetének fenntartható működése és működtetése áll.