Mit is jelent a felnőttképzés?

A November elején megrendezésre kerülő HRFEST rendezvényen Zsuffa Ákos az FVSZ elnöke azt mondta, hogy a felnőttképzési jogszabályok mindig is bonyolultak voltak, nagyon sok jogszabály él egymás mellett, viszont akik felnőttképzéssel foglalkoznak, nekik fontos, hogy ismerjék ezeket a rendelkezéseket. A jogalkotó ezeket a sokféle szabályokat próbálta meg egységesíteni, hogy jobban átlátható és követhető legyen. 

A felnőttképzés olyan képzéseket takar, ami nem köznevelés, közoktatás, vagyis nem a 18 éves kor alatti oktatás és az a feletti, egyetemi oktatás. Kétféle felnőttképzés létezik: egyik a bejelentés alapú a másik az engedélyeztetés alapján történő felnőttképzés. Előbbi egyszerűbb, ide tartoznak a nagyvállalatok által megrendelt képzések is. 

Engedély alapján pedig részszakmára felkészítő oktatás vagy szakképesítésre felkészítő szakmai képzés vagy részben vagy egészben az államháztartás terhére nyújtott költségvetési támogatásból vagy európai uniós forrásból megvalósuló oktatás és képzés is lehet. Kivételt képez a belső képzés és jogszabály alapján szervezett oktatás és képzés.