Ki és mikor élhet az újonnan bevezetett szülői szabadsággal?

Az Országgyűlés 2022 végén döntött a Munka Törvénykönyvének pár módosításáról. A gyermeke(ke)t nevelőket 2023-tól leginkább az apaszabadság meghosszabbodása és az újonnan bevezetésre kerülő szülői szabadság érinti. Lássuk, mik az utóbbi kategória igénybe vételi feltételei.

A munka és a magánélet közötti lavírozást nagyban támogatja a szülői szabadság bevezetése, amelyről fontos megjegyezni, nem egyenlő a szülési szabadsággal. Anyagilag ugyan nem kifizetődő, hiszen erre az időszakra a távolléti díj csupán 10%-a jár, mégis hatalmas segítséget adhat az egészséges szülő-gyerek kapcsolat kialakításában.

A módosítás értelmében innentől minden, minimum 1 éves munkaviszonnyal rendelkező szülő dönthet úgy, hogy kihasználja a neki járó extra 44 szabad napot. A szülői szabadságot a gyermek hároméves koráig bármikor ki lehet kérni. Az erre való igényt a munkaadó részére minimum 15 nappal annak kezdete előtt szükséges jelezni. Jó tudni, hogy a kérést elutasítani nem lehet, de halasztani igen. A munkáltató bizonyos különleges indokok miatt 60 nappal eltolhatja azt.