Karikó Katalinról bolygót neveztek el

A kisbolygók elnevezése régi hagyomány. Régebben az új kisbolygók a felfedezés után azonnal nevet kaptak, később már meg kellett várni, hogy megkapja hivatalos sorszámát, aminek feltétele a pontos pályaszámítás, a biztos azonosítás. A sorszámozott kisbolygó felfedezőjének ezután tíz év áll rendelkezésére, hogy nevet válasszon a kisbolygónak.

Nemrégiben tizenöt kisbolygót neveztek el magyar személyiségekről, csillagászokról, fizikusokról és más tudományágak művelőiről. Magyarországon a 2000-es évek óta felfedezett csaknem kétezer aszteroida jó részét a Csillagászati Intézet Piszkéstetői Megfigyelő Állomásának Schmidt-távcsövével találták a csillagda kutatói, valamint az SZTE és az Eötvös Loránd Tudományegyetem hallgatói, munkatársai.

November végén rengeteg kisbolygó elnevezését hagyta jóvá a Nemzetközi Csillagászati Unió munkacsoportja, így került tudomásunkra, hogy az egyik kisbolygót Karikó Katalin biokémikusról nevezték el, de aszteroidákat neveztek el még Vass Imréről, Schick Béláról, Guckler Károlyról, Schulek Frigyesről, Kulcsár Győzőről, Miroslav Mesaros szlovák amatőr csillagászról, valamint például Tessedik Sámuelről is.