Hogyan tehető fenntarthatóvá a városok fejlődése?

A fenntartható városfejlesztés ma már az egyik legfontosabb kérdéskör, hiszen Magyarország 2004-es Európai Uniós csatlakozása óta a településfejlesztés fokozatosan a települési önkormányzatok legfontosabb tevékenységévé vált. 

Az Uniós csatlakozás előtti időkben a magyarországi települési önkormányzatok nagyrésze Budapesten és vidéken is úgy viszonyult a városok fizikai valóságának átalakításához, hogy abban a befektetőknek, a magánszféra ingatlanfejlesztő és beruházó vállalkozásainak tulajdonított meghatározó szerepet.

Mára azonban az önkormányzatok is kiveszik részüket a településfejlesztés feladataiból, így az a kérdés is megfogalmazódik, hogy a fejlődés mennyire történik fenntartható módon. A fenntartható urbanisztika kérdéskörével Dr. Bajnai László tanulmánya részletesen foglalkozik. A kötetben a fenntartható önkormányzat és a településtudomány témakörén belül a fenntartható urbanizáció tervezésének és megvalósításának kihívásaival és azokra adott lehetséges válaszokkal ismerkedhetünk meg. A tanulmány szerzője a Városfejlesztés Zrt vezérigazgatója.