Északi írók történetei

Tagadhatatlan, hogy a világ legtöbbet beszélt nyelve az angol. Az angolszász kultúra pedig tarol a mindenütt, elég csak megnézni a filmipart, az élelmiszeripart vagy az általános trendeket. De mi a helyzet az irodalommal? Mi Európában mindig is kíváncsiak voltunk a kontinens többi országának művészetére és kultúrájára is. Állandóan vannak felkapott témák, műfajok vagy írók, de ha ma valaki végignéz a könyvpiacon, úgy tűnik a skandináv irodalom műfaja megkerülhetetlen. 

A fogalom alatt a skandináv országok, pontosabban Finnország, Svédország, Dánia, Norvégia, Izland irodalmát értjük. Számos, mindenki által ismert északi alkotás létezik, pl. a Kalevala, Henrik Ibsen drámái vagy gyerekkorunk meséi közül a Nils Holgersson csodálatos utazása. Ám a skandináv írók és költők ma is igen aktívak. Több kortárs regény és sorozat került megfilmesítésre, a krimi regények különleges és lebilincselő hangulata pedig külön néven, nordic noir névvel vált fogalommá.

Ha úgy érzed, könnyen magával ragad ez a légkör, nézz körbe a Scolar Kiadónál, ahol széles választékban megtalálod a skandináv irodalom remekeit.