Cickafark hatása a hormonokra

Ha a termékenység fokozásáról van szó, gyakran szóba kerül a cickafark, és nem is véletlenül. A cickafark hatása a hormonokra bizonyítható, ugyanis ez a gyógynövény fitoszterineket tartalmaz. Ezek olyan növényi hormonok, amelyek nőknél pozitív hatással vannak az ösztrogén termelődésére. 

Férfiaknál pedig a kisvirágú füzike, a tökmag, vagy a tökmagolaj lehet hatásos, amelyek szintén tartalmaznak fitoszterineket, így stimulálják a hímivarsejtek termelődését és optimalizálják a nemi mirigyek működését.

A népi bölcsesség szerint, ha nem jön a baba, közönséges cickafark és réti palástfű teát érdemes inni, mégpedig a cickafarkat a peteérésig, a palástfüvet pedig a ciklus második felében, amíg meg nem indul a menstruáció.  A cickafark az ösztrogén termelésre van pozitív hatással, a palástfű pedig a progeszteronra, így segíti elő a termékenységet. 

Az ilang ilang vagy a szantálfa illóolaj is hatásos lehet, érdemes ezzel is próbálkozni. A gyógynövények és más természetes módszerek ugyan kíméletesek, de alkalmazásukhoz mindenképpen érdemes hozzáértő szakember, természetgyógyász tanácsait is kikérni.