Az idénymunka új szabályai

Elindult az új év, változnak ismét az adó és munkaügyi szabályok is. Néhány pontban térjünk most ki az egyszerűsített foglalkoztatás legújabb szabályaira.

Egyszerűsített foglalkoztatás alkalmazható olyan esetekben, amikor idényjellegű vagy alkalmi foglalkoztatásról van szó, tehát rövid időtartamra szól a munkavégzés. Ilyen megszokott pl a mezőgazdaságban és a turizmus-vendéglátás területén. 2023-ban kizárólag órabért lehet megállapítani az ilyen foglalkoztatásnál, melynek van egy minimuma. Szakképzettségen nem igénylő munkakörben az órabér minimum 1134 Ft, szakképzett munkánál pedig legalább 1483 Ft/óra fizetendő. Ez napi 8 óránál tehát 9072 Ft illetve 11864 Ft.

Ezeken felül járnak pótlékok a túlórára (+50% órabér), a vasárnapi (+50% órabér) illetve éjszakai (+15% órabér) munkavégzésre. Nagy előnye, hogy a munkáltató mentesül a részletes adminisztráció alól, elég telefonon vagy elektronikusan a NAV felé bejelenteni a személyek alap adatait. Fontos, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottak bejelentése még a foglalkoztatás megkezdése előtt történjen meg. Ezután csak napi elég jelképes összegű közterhet kell aztán megfizetnie utánuk.