A kutyákat csecsemőkhöz hasonlították

Az ELTE Etológia Tanszék munkatársainak legújabb kutatásában a kutyák fajánál vizsgálták, hogy miképpen különíti el a beszédből a különböző szavakat.

Azt már tudjuk, hogy a csecsemők a szóhatárokat a szótagok előfordulásának sűrűsége, mintázata alapján ismerik fel és ehhez bonyolult statisztikai számításokat végeznek fejben. A kimondottan ilyen kutatásokra tréningezett kutyákat éber EEG és fMRI, azaz funkcionális mágneses rezonanciavizsgálat segítségével vizsgáltak és, arra az eredményre jutottak, hogy a kutyák ugyanezzel a módszerrel ismerik fel a szavakat, majd ezekhez társítanak cselekvést, jelentést. Tehát a kutyák a csecsemőkhöz hasonlóan fedezik fel a szóhatárokat, hiszen nemcsak azt veszik figyelembe, hogy milyen gyakran jelenik meg egy-egy szótagkapcsolat, hanem azt is, hogy a benne lévő szótagok milyen valószínűséggel követik egymást.

Magyar Lilla, a non-invazív, éber kutyákon végzett EEG-vizsgálatok módszertani alapjainak úttörője kijelentette, hogy most először sikerült bizonyítani, hogy egy másik emlős faj is képes erre az emberen kívül.