A fenntarthatóság ma már alapvető szempont a városfejlesztésben

Egy város vagy község fejlesztését nagyon körültekintően kell kidolgozni, hogy a fejlesztésre fordítható forrásokat minél hatékonyabban használják fel. Egy-egy nagyobb horderejű fejlesztés hosszú távú hatással van a település működésére és jövőjére.

A településfejlesztési terv tartalmazza a települések hosszú távú fejlesztési koncepcióját, figyelembe véve fenntarthatósági szempontokat is. A fenntartható városfejlesztésről szól Dr. Bajnai László: Fenntartható urbanizáció – A városfejlesztés története, elmélete és gyakorlata (Scolar Kiadó, 2021) című megalapozó tanulmánya, amely „alapmű” a hazai városfejlesztés témakörében. A szerző a Városfejlesztés Zrt., korábbi nevén SCET Magyarország Városfejlesztő Rt. vezérigazgatója.

A szervezet 23 éve jött létre azzal a céllal, hogy a hazai települési önkormányzatok számára is elérhetővé tegye az operatív városfejlesztés bevált eszköztárát. A szervezet településfejlesztési stratégiák, tervek kidolgozásában nyújt szakmai segítséget a települési önkormányzatok számára.