Meddig lesznek jegesmedvék?

A jegesmedvék régóta a klímaváltozás elleni küzdelem zászlóshajó-állatai, az ő balsorsukon keresztül szokás bemutatni a globális felmelegedés teljes ökoszisztémákat romba döntő hatásait. 

Ha a jelenlegi trendek folytatódnak, 2100-ig kihalhat a jegesmedve. A jegesmedvék a vízen úszó jég nélkül nem tudnak a fókákra vadászni. Ha a jég elolvad vagy felaprózódik, a medvéknek hosszú utat kell megtenniük a parton, hogy élelmet szerezzenek. Ez kimeríti őket, miközben semmi sem garantálja, hogy máshol nagyobb szerencsével járnának. Az éhező medvék bekényszerülnek az északi településekre is, ahol konfliktusba kerülnek a lakosokkal, amelyből nem ők kerülnek ki győztesen.

A jegesmedvék már most is a világ tetején csücsülnek. Ha eltűnik a jég, nem lesz hová menniük. A jegesmedvék a jelenlegi besorolás szerint kihalással veszélyeztetettek, és az egyedszámcsökkenésük oka egyértelműen az éghajlatváltozás

A medvék energiafelhasználása alapján kiszámolták azt is, hogy meddig húzhatják az állatok. Eszerint először a bocsok fognak kiveszni. Bár fognak születni újabb kölykök, az anyamedvének egy idő múlva már nem lesz elég tápláléka ahhoz, hogy anyatejet tudjon termelni a számukra, és a bocsok éhen fognak halni.