Húsleves

A jó húsleves! 

Tíz éves koruktól egyedül neveltem az ikreimet, így majdnem minden hétvégén főztem. Amit mind a hárman mindig jóízűen megettünk, az a húsleves volt. Hogy ne unjuk meg, igyekeztem mindig másféleképpen elkészíteni, ami azért sem volt nehéz, mert soha nem főzök receptből, így sohasem tudok két egyforma ízű ételt készíteni.

 Akkor nézzük, hogyan is kell megfőzni a jó húslevest!

 Szombat reggel 6 óra: felkelek, iszom egy kavarós kávét és indulok a piacra. Üres gyomorral nem jó semmit sem csinálni, ezért az első a reggeli: tepertős pogácsa, vagy ha éhesebb vagyok hurka – kolbász mustárral és kovi-ubival, kenyérrel, utána egy pohár tonik. Evés közben már kémlelem a látható húspultokat: miből lesz ma leves? Ilyenkor döntöm el, marhahús (csontos-porcogós szegy egy kis velős-csonttal), disznóhús (orja-része bütyökcsonttal, porcogóval), kakas vagy tyúkhús (belsőséggel-szív, máj,+ csirkeláb), ritkábban jó a pulykacomb szárnyával, vagy egy jó tanyasi parasztcsirke.

Ha megvan a hús, jöhetnek a zöldségek: ehhez előbb végig kell járni az összes standot, szétnézni, hogy milyen zöldségek kellenek. Ami mindig kell: sárgarépa, fehérrépa, karalábé, zeller, krumpli. Időszakosan: karfiol, brokkoli, kelbimbó, pagoda, zöldborsó. Fűszerként: vöröshagyma, zeller és petrezselyemzöld, zöldpaprika, paradicsom, gyömbér, szerecsendió, tarkabors, borókabogyó, torma, édeskömény.

Legvégén megyek a levestésztát megvenni, ami általában csiga v. cérnametélt.

Igen, még kell valami: IDŐ!

Ezt nem lehet és szabad sietve, kapkodva csinálni!

De ezt már nem a piacon kell megvenni.

Szombat reggel 8 óra: Környezet kialakítása: rádió bekapcsolás, Petőfi vagy egy helyi adó. Csatlakozás: 1 dl. száraz vörösbor.

A hús mennyiségétől függően egy legalább 5, de inkább 10 literes fazék, bele a hús, és legalább annyi víz, hogy kétszer is ellepje. Ha felfőtt lehabozom, bőven sózom, beleteszem a teatojást, amibe beleteszem a két kis karika tormát, a borókabogyót, a szemes tarkaborsot, a szerecsendiót és két kis szelet gyömbért. Mehet bele a paradicsom, aminek megszurkálom a héját, a paprika, amit kicsumázok és belehúzok 5 – 5 szál zeller és petrezselyem levelet. Megy bele még a hagyma – csak megmosni kell, a héja marad és egy fél gumó édeskömény. Hústól függően 2 – 4 óráig kell főzni lassan és fedő nélkül. Ilyenkor kezdem pucolni a zöldségeket. Amikor a konyhát kezdi bejárni a fövő hús kellemes illata, 4-5 szem kelbimbót és 1-2 rózsa karfiol és brokkoli bekerül a fövő lébe, amit tíz perc után tízóraiként el is fogyasztok. Ezután tudom kiolvasni a napi sajtót – amit még a piacon vettem, és ezidő alatt elfogy egy pohár barnasör is.

Szombat délelőtt 11.00 óra: a húshoz teszem a zöldségeket, az 1 szem krumplit, – amit nem szabad kihagyni, mert egyszer megtörtént, és az unokám egyből azt kérdezte: hol van a krumpli? – kifőzöm sós vízben a csigatésztát vagy cérnametéltet.

Szombat délelőtt 11.50 óra: levesbe a karfiol, brokkoli és kelbimbó, 12- re kész.

 Külön tálalom a főtthúst (ha velőscsont is van, akkor pirítóst is), a zöldségeket, a levestésztát és a leszűrt levet. Természetesen apróra vágott zöldlevelet és Cayenn borsot is teszek az asztalra.

 Ha nem pontosan 12-re vagyok kész, semmi baj, kitöltök még egy deci vörösbort, csak hogy legyen étvágyam!